MILJÖ-SIDAN
 

Äntligen är vi Miljödiplomerade!
Vi är stolta att meddela att Sundby Koloniträdgårdsförening nu har blivit miljödiplomerade på Grundnivå! Detta är ett stort steg framåt i vårt arbete för en hållbar framtid och en bättre miljö.

Under vår städdag 14 september 2024, överlämnades diplomet av Ingrid Rogblad, miljödiplomeringsansvarig på Koloniträdgårdsförbundet. Ceremonin ägde rum i samband med lunchen och var en höjdpunkt för miljögruppen och alla kolonister.

Miljödiplomeringen innebär att vi förbinder oss att öka vår kunskap om miljöfrågor och att aktivt arbeta för att främja biologisk mångfald. Genom att bli miljödiplomerade visar vi vårt engagemang för att skapa en hållbar och trivsam miljö för alla medlemmar och besökare.

Att vi har uppnått denna nivå av miljödiplomering är av stor betydelse för kolonirörelsens fortlevnad. Det är ett erkännande av vårt hårda arbete och vår dedikation till miljöfrågor. Nu ser vi fram emot att fortsätta vårt arbete och sträva efter att nå Bronsnivå.

Vi vill tacka alla medlemmar för deras insatser och engagemang. Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad och bidra till en grönare framtid! Miljögruppen i Sundby Koloniträdgårdsförening.

2024-05-26
Senaste nytt från Miljögruppen!
Den 14 april skickade vi in ansökan om miljödiplomering till Koloniträdgårdsförbundet. Ansökan handläggs för beslut under maj månad enligt den information vi erhållit.

Under årsmötet 2022 togs med stor majoritet ett förnyat beslut om att miljödiplomera Sundby Koliniträdgårdsförening. Under sommaren 2022 genomförde miljögruppen en enkät bland alla medlemmarna i Sundby Koloniträdgårdsförening.

En diplomering innebär att vi arbetar för att skapa ett så hållbart koloniliv som möjligt. Grönområden i stadens utkanter är otroligt viktiga för en rad hotade arter, och våra små tomter kan göra stor skillnad för den biologiska mångfalden.

Miljödiplomeringen kommer att följa koloniträdgårdsförbundets mall och har åtta fokusområden:
- Kompostering
- Jordförbättring och gödsel
- Växtskydd
- Biologisk mångfald
- Bevattning, vatten och avlopp
- Eldning och grillning
- Produkter och avfall

Info om miljödiplomering
- Miljödiplomering av koloniträdgårdar
- Vad är miljödiplomering, häfte:

Läs mer om vad varje punkt innebär här:
kolonitradgardsforbundet.se/miljodiplomering/


Miljögrupp bestående av följande personer:
Anna Lundström, Eva Arvebrink, Görel Älvedal, Maria Larsson, Maria Påfvelsson, Bo Rosander och Vello Pannel

Miljödiplomering är ju något som kommer att ske på allas och envars lilla tomt. Hör gärna av er till Anna Lundström (annalundstrom007@gmail.com) om ni vill gå med i gruppen.




  Bättre jord utan torv.
Genom kompostering, jordförbättring och jordmakeri


MILJÖTIPS - Gröngödsling

Gröngödsling är ett samlingsnamn på grödor som odlas med syfte att förbättra och berika jorden på ett naturligt, enkelt och långsiktigt sätt. Som grädde på moset har gröngödslingsgrödor ofta mycket vackra blommor som älskas av bin, humlor och fjärilar. En bra trädgårdsjord kräver en del omsorg. En gröngödslingsväxt är en växt som på ett naturligt sätt tillför jorden näring, ökar mullhalten i jorden och förbättrar jordens struktur. Du får dessutom mindre att göra eftersom ogräsrensnings- och vattningsbehov minskar. När gröngödsling blir en del i en växtföljd i trädgårdslandet eller pallkragen, eller varför inte ett inslag i en perennrabatt, bidrar den till massa positiva effekter till jorden och därmed också till dina växter. Tips på gröngödslingsväxter är: Honungsört, klöver, solros, ärtor och åkerböna, ringblommor för att nämna några växter.

Läs mer om gröngödsling här:
Lätt om Odling, gröngödsling


2022-09-06
Utfall av miljöenkät 2022  
Stort tack till alla kolonister som medverkat! Utifrån de svar som inkommit känns det som att vi är många miljömedvetna kolonister i Sundby. Miljögruppen hade dock hoppats på att fler kolonister svarat på enkäten. Vi uppmanar alla att läsa "8 kriterier för att uppnå miljödiplomering". Det är en kortfattad, matnyttig text. Vi kommer framöver på ook och här på hemsidan publicera korta miljötips för att förhoppningsvis öka miljömedvetenheten i vår förening. Miljögruppen jobbar vidare inför nästa säsong och kommer informera mer på årsmötet.

Svar på miljöenkäten 2022.pdf
8 kriterier miljödiplomering.pdf

Koloniträdgårdsförbundets, Lätt om odling
....... Kompost
Länk till Stockholms Koloniträdgårdars
info om Miljödiplomering

Länk till Koloniträdgårds-förbundets info om Miljödiplomering



Länk till Lätt om odling nr 13 utgiven av Koloniträdgårdsförbundet - Kompostera trädgårdsavfallet



Boktips om kompost
(Boktips om kompostLänkar till Bokus men de finns naturligtvis även på på andra ställen också)
Allt du behöver veta om kompost (Bäst!!)
Kompost från hushåll, trädgård och latrin
Köksträdgården
Trädgårdens grunder kompostering






Sundbys eget Miljöhäfte
Vad vi behöver klara av för att uppnå grundnivån.

Miljödiplomering våren 2014 om vad vi bör göra som enskild medlem och som förening.
Informationsträff om Kompostering 2015-08-23

Bilder från informationsträff om kompostering.
       
Webbansvarig Viveka Söderström